Egy hét Tokajban

Mint az első részben már említettem Tokaj itt a Tokaji Borvidéket jelenti, amiről most szó lesz ez egy varázslatos, csöndes falu a Tokaji Borvidék közepén: Erdőbénye, egy hegyekkel, szőlőkkel erdőkkel körülölelt falu.  A hajdani mezőváros a legtöbb tokaji (tokaj-hegyaljai) településhez hasonlóan szépen megőrizte 19. századi arculatát. Módosabb polgárházak és kedves parasztporták váltogatják egymást a domboldalakra futó utcákon. A környező hegyek panorámája előtt kirajzolódó, két templomtornya által meghatározott sziluettjével, legelőivel, szőlőivel, már messziről vonzó benyomást kelt. Közelebb érve rácsodálkozunk, a faragott oszlopaira, elhanyagoltan is bájos parasztházaira, szépen felújított polgárházaira, kertjeire és a két kastélyra, érdemes eltölteni itt egy hetet!

A táj tűrázásra, biciklizésre, evezésre csábít, így fedezhetjük fel a környék falvait, régi  korok emlékeit őrző egykori mezővárosait, ódon, helyenként talán omladozó, máshol már szépen felújított évszázados házaikkal.

Sport / aktív pihenés

Futás: a szőlőkbe vagy az erdőbe vezető dűlőutak ideális futóútvonalak egyben. Rövidebb és hosszabb edzések célja vagy köztes állomása lehet a házunktól 1,6 km-re található Béres Szőlőbirtok. (Hosszabb távban gondolkodók az utolsó kanyarban egyenesen továbbhaladva rátérhetnek a bényei szőlők között kanyargó dűlőút hálózatra vagy választhanak egy erdei utat a Pokol-kút felé. Az országút mentén a Liget (Fás legelő) 5 km és 150 m színt, Tolcsva 6.5 km. A Mulató hegy alatt is 3-4 km jó minőségű út van. Bármelyik irányba indulunk kedves vonzó tájon futhatunk, igazi természetközeli élmény lesz!

Biciklivel hegyen – völgyön át. Erdőbényéről indulva biciklizni kétféleképpen is lehet: országúton vagy az erdőben, mivel kedvenc falunk nagyjából a Tokaji Borvidék közepén fekszik 25 km-es körön belül számos izgalmas úti cél található: Boldogkőváralja, Vizsoly, Encs, Regéc, Tarcal, Tállya, Mád, Sárospatak, Háromhuta – ezek a falvak kis forgalmú utakon, mesebeli tájakon biciklizve, 2 óra alatt kényelmesen elérhetők. Azok, akik a hosszabb túrákat kedvelik, összekapcsolhatják ezeket a falvakat egy körtúrában, például feltekerhetnek a Zemplén belsejébe majd Regécet és Boldogkőváralját – tehát két szép várat, várromot – is érintve egy 65 km-es körrel az Aranyosi-völgyön keresztül visszajutnak Erdőbényére. Gyakorlott túrázók átkelhetnek a Zemplén északi részére így Háromhután és – egy kőkapui kitérővel – Telkibányán keresztül egy gyönyörű 102 km-es túrát tehetnek. A déli kör Abaújszántón, Tállyán, Mádon, Tarcalon, Bodrogkeresztúron és Szegin keresztül szintén 60 km.

Erdei utak, gyalogtúrákErdőbényén egyelőre sajnos egy jelzett turistaút vezet keresztül, amin Tállyára vagy Boldogkőváraljára tehetünk gyalogos vagy biciklis túrát. A piros jelzésen átjuthatunk Tállyára, illetve Boldogkőváraljára. De Erdőbénye ennél sokkal több lehetőséget rejt … Jelzett út csak egy van (még) jó minőségű járható erdészeti út azonban rengeteg, tehát egy jó GPS-szel és térképpel gyönyörű erdei tájakon túrázhatunk Erdőbénye körül, jutalmunk a felfedezés élménye!

Ha már elindultunk a piroson „Havér akasztójától a Sólyomkő és a Szokolya csúcs érintésével a Ligeten (Fás Legelő) keresztül visszatérhetünk Erdőbényére. Ha tovább megyünk, Hidegkútnál letérhetünk Mád vagy az Aranyosi völgy felé.

De nem csak délnyugati irányba indulhatunk, a falutól északra is vezetnek biciklizésre, túrázásra alkalmas erdei utak. Ha Encs irányába elhagyjuk a falu szélső házait, Erdőbényétől északra, a Messzelátó dűlőn keresztül eljuthatunk a Rókabércre, onnan Simára, Baskóra, vagy a másik irányba Erdőhorvátiba – de egy szép szurdokon, a Pokolkút-völgyön keresztül a Béres-birtok mellett visszatérhetünk Bényére is. Teljesítménytúrázók a bényei és a horváti Szokolya csúcsok érintésével 40-50 km-et is megtehetnek Erdőbénye körül.

A „bényei” túrák érdekessége, hogy amíg a völgyben haladunk a falu látképe, a környező legelők, szőlők egy évszázados kúlturtáj tárul elénk, de amint felkapaszkodunk a közeli hegygerincre, annak túloldalán végeláthatatlannak tűnő erdőségben már-már „kárpáti” környezetben találjuk magunkat. Éppen ezért az útvonal tervezésekor számításba kell venni, hogy a falu egy völgyben fekszik, ahonnan minden erdei út meredeken felfelé indul a hegyre!

Dolgozunk, azon, hogy előbb-utóbb egy jelezett erdei úthálózat legyen Erdőbénye körül, addig is szívesen adunk tanácsot, hogy merre érdemes elindulni.

Evezz a Bodrogon!

A Tokaji Borvidék folyója, egyik oldalán a Zempléni-hegység, másikon Közép-Európa egyik legnagyobb ártere. Lassan, szelíden kanyarog a szlovák határtól Tokaj városáig, ahol beletrokollik a Tiszába. A folyó 52 km-es Magyaroroszági szakaszát ártéri erdők, hegyek, homokpadok szegélyezik. A folyó mellett madarakban, növényi társulásokban gzdag védett területek találhatók:a Long-erdő és a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet. Kezdő evezőknek is nyugodtan ajánlható.

Kenu kölcsönzés:

Ha nappal túrázunk estére keressünk egy izgalmas borászatot és együnk is valami finomat!

Erdőbénye: bor és gaszto:

Látnivalók Erdőbényén:

 • Református templom: a lelkészi hivatallal egyeztetve megtekinthető,
 • Katolikus templom: Hotyek Attila kádármesternél lehet érdeklődni +36-30-228-4000,
 • Budaházy-Fekete Kúria /a kora barokk kis kastély borászatként, borkóstolás céljából látogatható,
 • Szirmay kastély: a Kossuth utcán található klasszicista épület idősotthonként működik, nem látogatható,
 • Régi temető – emlékpark: A Kossuth utca és a Mátyás király utca kereszteződésétől Encs irányába 100 m,
 • Mulató-hegy: házunktól 3-400 m, tetejéről szép kilátás nyílik a falura és az erdőbényei medencére,
 • Zsidó temető: a Mulató oldalában, házunktól 300 m,
 • Kolera oszlop: A Mulató oldalában, házunktól 400 m,
 • További érdekességek: Tájház, Kovácsműhely, Szepsy Laczkó Máté Emlékház/ mindhárom épület a Kossuth utcán található, mindegyikben helyi kiállítás működik. Látogatás a Művelődési Házban egyeztethető.

Ajánlott úti célok a Tokaji Borvidéken Erdőbénye közelében:

Tolcsva /közúton 8,3 km/

Gasztró: Ős Kaján étterem www.oskajan.hu

Látnivalók:

 • Szirmay-Waldbott kastély
 • Rákóczi kastély – Műemlékek iránt rajongók kedvence lehetne ez a korabarokk, valóban a Rákócziak korából megmaradt épület. Az állami Tokaj Grand borászat – korábbi borkombinát – tulajdona. Egyes források szerint múzeum is működik benne, látogatása némi utánjárást igényel.
 • Kurucz kastély – Oremus borászat – a borászat bejelentkezéssel látogatható
 • Desseffy kastély – Helia-D Herbakastély
 • Pincesor A falu északnyugati részén, itt található az Oremus bejárata is
 • Érdekesség: William Fox szülőháza /Fried (Fuchs) Vilmos a 20th Century Fox stúdió alapítója Tolcsván született 1879-ben, szülőháza a falu elején áll, elhanyagolt állapotban.

Regéc vára

közúton Tolcsva – Háromhuta felé 26,5 km; közúton Boldogkővárlja felé: 35,7 km; biciklivel Baskó felé, erdei utakon: 20 km

Boldogkő vára

Aranyosi völgyön át közúton: 21 km; Baskó felé erdei utakon 21 km; piros jelzésen az erdőn át: 17,3 km

Encs

– Anyukám mondta étterem  /Közúton: 23 km/

Tállya

Közúton Abaújszántó felé 23 km; piros jelzésen az erdőn át: 12,5 km

Gasztro: Oroszlános Étterem

Látnivalók: A falu központjában nemesi, parasztpolgári házak, hangulatos utcák

Mád

Közúton Szegi felé: 21 km; közúton az Aranyosi völgyön keresztül: 31 km; erdei utakon: 17 km

GasztroGusteau Étterem

Látnivalók: A falu központjában nemesi, polgári házak, hangulatos utcák. 18. századi zsinagóga és rabbiház.

Tarcal

Közúton 20 km; biciklivel: Szegi – Szegilong – Bodrogkisfalud

GasztroAndrássy Kúria Esszencia étterme

Látnivalók: Áldó Jézus szobor – panoráma!; Bányató; Szent Teréz Kápolna /18. századi barokk /

Tokaj

Közúton: 23 km

GasztroKávépörkölő Manufaktúra

Látnivalók: Óváros, Bodrog és Tisza-part, Kilátó

Sárospatak

23-26 km

Gasztro:

Látnivalók:

Fürdés, úszás, strand, wellnes, extrém sportok a régióban

Fürdés / jakuzzi / szauna:

Bowling: Magita Hotel

Fűrdés:

Sátoraljaújhely Zempléni Kalandpark:

 • nyári bob,
 • libegő,
 • falmászás,
 • átcsúszó pálya,
 • sípálya

Szállás: Karádi-Berger nyári vakáció