Három szép Tokaji bor karácsonyra

30.000 Ft

Az év végi ünnepek előtt szeretnénk kedveskedni nektek három szép Tokaji borral. Mindhárom Furmintból és Hárslevelűből, tehát az ősi Tokaji szőlőfajtákból készült, mégis nagyon különbözőek, mindegyik más – más stílus.
Az első a Bang-Bang névre keresztelt Pet Nat azaz egy natur habzóbor, természetes széndioxiddal és sok-sok gyümölccsel. A zajos erjedés után 16-17 gramm maradékcukorral töltöttük palackba, ahol folytatódott az erjedés és így képződtek a borban lévő finom buborékok. Bontáskor vigyázni kell mert előfordulhat, hogy egy kis pukkanás kíséretében gyorsan tör elő a palackból. A palack alján az erjedésből visszamaradt borseprőt találtok, felkeverve még gazdagabb ízvilágú, krémesebb lesz ez az egyébként könnyed és gyümölcsös bor. Nem kéneztük, nem szűrtük. Fele Furmint, fele Hárs .Ilyet is tudnak ezek a fajták!
Palandor egy hordóban erjesztett és érlelt szép száraz Furmint, ami fűszerként kapott öt százaléknyi Hárslevelűt. Öreg tőkékről szüreteltük, 1,5 kg tőketerheléssel, organikus művelésből. Bogyózás nélkül, az egész fürtöket préseltük, spontán, élesztő és enzimek hozzáadása nélkül erjedt. 9 hónapot töltött szerednyei tölgyfa hordókban. Ízében a birsalma és a körte dominál, de megjelennek a hordós érlelésből származó finom vaníliás jegyek és a vulkáni talajon termett borokra jellemző sós ásványosság. Nagyon komplex, az ünnepi asztalra illő bor.
A Száraz Szamorodni Tokaj elfelejtett kincse, egy igazi gasztrobor, különleges ételekkel párosítva felejthetetlen élményt nyújt. Mik ezek az ételek? Érlelt kemény sajtok – például egy érlelt tehénsajt a Zemplénből, vagy esetleg Hollandiából? Vagy erdei gombákkal, ha esetleg hozzá lehet jutni  vargányához vagy  rókagombához ami kevés olajon párolva is nagyon finom, de egy spagettivel igazán laktató is. Kacsamájjal, libamájjal is kitűnő, de gesztenyés pulykához vagy egy vadashoz is passzol. De hogyan is készül ez a bor, ami ennyi finom ételhez illik? A szüret végén az aszúszemeket és töppedt bogyókat is tartalmazó fürtöket szedjük le, bogyózzuk, áztatjuk és préselés után évekig hordóban érleljük. Elsőre szokatlan ízvilág, nagyon koncentrált, finom kis oxidáció, aszalt és szárított gyümölcsök és sós ásványosság. Nem minden évben tudunk száraz szamorodnit készíteni, a 2018-as nagyon jól sikerült.
3×2 palack most 30.000 Ft-ért!