Május: bor és bicikli 2.0

Pünkösdi hétvége

Még télen elhatároztuk – mármint többen, erdőbényei borászok – hogy szervezünk havonta legalább egy olyan hétvégét, amikor többen is nyitva tartunk, hogy külön bejelentkezés nélkül is látogathatóak legyenek az erdőbényei borászatok, vagy legalább néhány közülük.

Természetesen májusban a pünkösdi hétvégére esett a választásunk. Május közepén Erdőbénye, gyönyörű zöld, virágillatú és vonzó.

2012 május 21. Palandor 006

Karádi-Berger programok a pünkösdi hétvégén

Május 14. szombat 17.00 – 21.00 borkóstoló, borbár, finom falatok

Május 15. vasárnap 15.00 biciklitúra Rókabércre az erdőn át / részletek lejjebb

Május 15. vasárnap 15.00 – 21.00 borkóstoló, borbár, finom falatok

 

Illene hosszabban írnom a borokról, de azt már mindenki tudja, hogy ha elegáns, illatos, vibráló, trendi, tokaji száraz borokat keresel, akkor nem hagyhatod ki Erdőbényét. A Karádi-Berger-től a Furmint-Hársat és a Palandort ajánlom, hogy magunkat is reklámozzam itt egy kicsit…

Néhány mondatot azonban mindenképpen megér az is, hogy a borkóstoláson és kerti lazuláson kívül mivel vár még Erdőbénye. Lehet biciklizni, gyalogtúrázni és evezni is. Elsőre ezek egyike sem tűnik nagyon egyszerűnek, cserébe viszont kapsz valamit a felfedezés élményéből is!

Erdőbényéről indulva biciklizni kétféleképpen is lehet: országúton vagy az erdőben, mivel kedvenc falunk nagyjából a Tokaji Borvidék közepén fekszik 25 km-es körön belül számos izgalmas úticél található: Boldogkőváralja, Vizsoly, Encs, Regéc, Tarcal, Mád, Sárospatak, Háromhuta – ezek a falvak kis forgalmú utakon, mesebeli tájakon biciklizve, 2 óra alatt kényelmesen elérhetők. Azok, akik a hosszabb túrákat kedvelik, összekapcsolhatják ezeket a falvakat egy körtúrában, például átkelhetnek a Zemplén északi részére így Háromhután, Telkibányán keresztül egy gyönyörű 100 km-es túrát tehetnek.

Persze vannak rövidebb utak, az erdőn át. A piros jelzésen átjuthatunk Tállyára, illetve Boldogkőváraljára, de Erdőbénye ennél sokkal több lehetőséget rejt …a falutól délnyugatra és északra is vezetnek biciklizésre, túrázásra alkalmas erdei utak. GPS vagy valamelyik térképes alkalmazás segítségével szép túrákat tehetünk Erdőbénye körül. Azt azonban az útvonal tervezésekor számításba kell venni, hogy a falu egy völgyben fekszik, ahonnan minden erdei út meredeken felfelé indul a hegyre! Dolgozunk, azon, hogy előbb-utóbb egy jelezett erdei úthálózat legyen Erdőbénye körül, addig is szívesen adunk tanácsot, hogy merre érdemes elindulni.

Május 16-án Pünkösd vasárnap délutánján ki is lehet próbálni egy ilyen útvonalat. 3-kor indulunk egy 20 km-es erdei túrára. Részletekért tekerj lejjebb.

Bodrogi evezéshez kenut bérelni Sárospatakon a Lábasháznál és a Református Kollégium Csónakházában, Bodrogolasziban a Zöldkörnél, és Tokajban is lehet. A bodrogi evezésről bővebben egy későbbi postban.

Május 15. 15.00 biciklitúra Rókabércre az erdőn át

A túra hossza 20 km részben erdei úton, helyenként meredek hegyi szakaszokkal. A részvétel feltétele: mountainbike, sisak, megfelelő ruházat, némi hegyi kerékpáros tapasztalat. A túrán mindenki saját felelősségére vehet részt. A túra minimum 4, maximum 14 fővel indul. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Gyülekező: Karádi-Berger Borászat: Erdőnye, Hunyadi u. 21.

Részvételi díj: 1.500 Ft / fő

A részvételi díj a Karádi-Berger Borászatban levásárolható.

Regisztráció a biciklitúrára: boraszat@karadiesberger.hu

Karádi-Berger szállás

Bor házhoz szállítás