7 nap Tokajban I.

Tokaj itt természetesen nem Tokaj városát, hanem a Tokaji Borvidéket, azaz Tokaj-Hegyalját, azon belül is Erdőbényét jelenti.

Ez talán megér egy rövid magyarázatot; a vulkáni hegyláncot, amit ma Magyarországon Zempléni-, Szlovákiában Szalánci hegységnek hívunk az első világháború előtt, a történelmi Magyarországon Tokaj-Eperjesi hegységnek nevezték.

/Vakáció a Karádi-Berger Borászatban: a hatodik éjszaka már bonus!/

A wikipédia ezt így fogalmazza meg: „Az Eperjes–Tokaji-hegység avagy régebben Eperjes–Tokaji-hegysor miocén vulkanitokból álló, észak-déli irányban húzódó hegység a Bodrog és a Hernád között. Déli, Tokaj és a Nagy-Milic közötti része Magyarország területére esik (ez a Zempléni-hegység avagy Tokaji-hegység), míg északi, Eperjesig húzódó része Szlovákiában található (Szalánci-hegység)….. A döntően észak-déli irányban húzódó hegyvidéket az I. világháború után meghúzott új határok kettévágták, ezután kezdett elterjedni a Magyarországon maradt rész elnevezésére a Zempléni-hegység.”

Tokaj-Hegyalja tehát a hegylánc déli részét jelöli Abaújszántótól, Szerencstől – Sátoraljaújhelyig, illetve Szőlőskéig. Ennek a területnek a megnevezésére használjuk mostanában a Tokaji Borvidék megnevezést is.

tokaj borvidék térkép

Tehát, ha egy erdőbényei borászatba, szálláshelyre invitálunk egy hetes pihenésre nyugodtan írhatjuk, hogy egy hét Tokajban. Annál is inkább, mert Erdőbénye a borvidéken vagy legalábbis annak déli, magyar részén belül központi helyen fekszik, 25 kilométeren belül rengeteg látnivaló, település, borászat, étterem, kirándulóhely érhető el. Sátoraljaújhely és a Tokaji Borvidék Szlovákiához tartozó része esik egy kicsit messzebb.

Ha már Szlovákiban járunk, nem feledkezhetünk meg Kassáról, ami mindig is a Tokaji Borvidék fontos nagyvárosa, fő közlekedési csomópontja volt. Ha valamelyik európai nagyvárosból látogatsz hozzánk, választhatod a kassai repülőteret. Bérelhetsz autót, vagy ha nálunk szállsz meg szólj időben és küldünk érted egyet….

A következő bejegyzésben ajánlunk programokat, látnivalókat egy egész hétre. ….izgalmas lesz!

De ez itt most a reklám helye, tölts nyáron egy hetet a Karádi-Berger borászat dupla apartmanjában, minél tovább maradsz annál nagyobb kedvezményt kapsz, a hatodik éjszakát szinte féláron adjuk! 180.000 helyett 135.000 Ft-ot fizetsz. Az apartman két pár, illetve egy vagy két család számára ideális. Bővebb információ a szálláshelyről itt.

IMG_3555

SzZS szoba N 3

IMG_3573