Egy hét Tokajban II.

Mint az első részben már említettem Tokaj itt a Tokaji Borvidéket jelenti, amiről most szó lesz ez egy varázslatos, csöndes falu a Tokaji Borvidék közepén: Erdőbénye, egy hegyekkel, szőlőkkel erdőkkel körülölelt falu.  A hajdani mezőváros a legtöbb tokaji (tokaj-hegyaljai) településhez hasonlóan szépen megőrizte 19. századi arculatát. Módosabb polgárházak és kedves parasztporták váltogatják egymást a domboldalakra futó utcákon. A környező hegyek panorámája előtt kirajzolódó, két templomtornya által meghatározott sziluettjével, legelőivel, szőlőivel, már messziről vonzó benyomást kelt. Közelebb érve rácsodálkozunk, a faragott oszlopaira, elhanyagoltan is bájos parasztházaira, szépen felújított polgárházaira, kertjeire és a két kastélyra, érdemes eltölteni itt egy hetet!

Erdőbénye

A táj tűrázásra, biciklizésre, evezésre csábít, így fedezhetjük fel a környék falvait, régi  korok emlékeit őrző egykori mezővárosait, ódon, helyenként talán omladozó, máshol már szépen felújított évszázados házaikkal.

Sport / aktív pihenés

Futás: a szőlőkbe vagy az erdőbe vezető dűlőutak ideális futóútvonalak egyben. Rövidebb és hosszabb edzések célja vagy köztes állomása lehet a házunktól 1,6 km-re található Béres Szőlőbirtok. (Hosszabb távban gondolkodók az utolsó kanyarban egyenesen továbbhaladva rátérhetnek a bényei szőlők között kanyargó dűlőút hálózatra vagy választhanak egy erdei utat a Pokol-kút felé. Az országút mentén a Liget (Fás legelő) 5 km és 150 m színt, Tolcsva 6.5 km. A Mulató hegy alatt is 3-4 km jó minőségű út van. Bármelyik irányba indulunk kedves vonzó tájon futhatunk, igazi természetközeli élmény lesz!

2012 bmb dulotura

Biciklivel hegyen – völgyön át. Erdőbényéről indulva biciklizni kétféleképpen is lehet: országúton vagy az erdőben, mivel kedvenc falunk nagyjából a Tokaji Borvidék közepén fekszik 25 km-es körön belül számos izgalmas úti cél található: Boldogkőváralja, Vizsoly, Encs, Regéc, Tarcal, Tállya, Mád, Sárospatak, Háromhuta – ezek a falvak kis forgalmú utakon, mesebeli tájakon biciklizve, 2 óra alatt kényelmesen elérhetők. Azok, akik a hosszabb túrákat kedvelik, összekapcsolhatják ezeket a falvakat egy körtúrában, például feltekerhetnek a Zemplén belsejébe majd Regécet és Boldogkőváralját – tehát két szép várat, várromot – is érintve egy 65 km-es körrel az Aranyosi-völgyön keresztül visszajutnak Erdőbényére. Gyakorlott túrázók átkelhetnek a Zemplén északi részére így Háromhután és – egy kőkapui kitérővel – Telkibányán keresztül egy gyönyörű 102 km-es túrát tehetnek. A déli kör Abaújszántón, Tállyán, Mádon, Tarcalon, Bodrogkeresztúron és Szegin keresztül szintén 60 km.

IMG_3281

Erdei utak, gyalogtúrákErdőbényén egyelőre sajnos egy jelzett turistaút vezet keresztül, amin Tállyára vagy Boldogkőváraljára tehetünk gyalogos vagy biciklis túrát. A piros jelzésen átjuthatunk Tállyára, illetve Boldogkőváraljára. De Erdőbénye ennél sokkal több lehetőséget rejt … Jelzett út csak egy van (még) jó minőségű járható erdészeti út azonban rengeteg, tehát egy jó GPS-szel és térképpel gyönyörű erdei tájakon túrázhatunk Erdőbénye körül, jutalmunk a felfedezés élménye!

Ha már elindultunk a piroson „Havér akasztójától a Sólyomkő és a Szokolya csúcs érintésével a Ligeten (Fás Legelő) keresztül visszatérhetünk Erdőbényére. Ha tovább megyünk, Hidegkútnál letérhetünk Mád vagy az Aranyosi völgy felé.

2009 augusztus október 023

De nem csak délnyugati irányba indulhatunk, a falutól északra is vezetnek biciklizésre, túrázásra alkalmas erdei utak. Ha Encs irányába elhagyjuk a falu szélső házait, Erdőbényétől északra, a Messzelátó dűlőn keresztül eljuthatunk a Rókabércre, onnan Simára, Baskóra, vagy a másik irányba Erdőhorvátiba – de egy szép szurdokon, a Pokolkút-völgyön keresztül a Béres-birtok mellett visszatérhetünk Bényére is. Teljesítménytúrázók a bényei és a horváti Szokolya csúcsok érintésével 40-50 km-et is megtehetnek Erdőbénye körül.

IMG_3117

A „bényei” túrák érdekessége, hogy amíg a völgyben haladunk a falu látképe, a környező legelők, szőlők egy évszázados kúlturtáj tárul elénk, de amint felkapaszkodunk a közeli hegygerincre, annak túloldalán végeláthatatlannak tűnő erdőségben már-már „kárpáti” környezetben találjuk magunkat. Éppen ezért az útvonal tervezésekor számításba kell venni, hogy a falu egy völgyben fekszik, ahonnan minden erdei út meredeken felfelé indul a hegyre!

Tél Hlvács J.

Dolgozunk, azon, hogy előbb-utóbb egy jelezett erdei úthálózat legyen Erdőbénye körül, addig is szívesen adunk tanácsot, hogy merre érdemes elindulni.

Evezz a Bodrogon!

A Tokaji Borvidék folyója, egyik oldalán a Zempléni-hegység, másikon Közép-Európa egyik legnagyobb ártere. Lassan, szelíden kanyarog a szlovák határtól Tokaj városáig, ahol beletrokollik a Tiszába. A folyó 52 km-es Magyaroroszági szakaszát ártéri erdők, hegyek, homokpadok szegélyezik. A folyó mellett madarakban, növényi társulásokban gzdag védett területek találhatók:a Long-erdő és a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet. Kezdő evezőknek is nyugodtan ajánlható.

Kenu kölcsönzés:

Ha nappal túrázunk estére keressünk egy izgalmas borászatot és együnk is valami finomat!

Erdőbénye: bor és gaszto:

Látnivalók Erdőbényén:

IMG_2954

  • Református templom: a lelkészi hivatallal egyeztetve megtekinthető,
  • Katolikus templom: Hotyek Attila kádármesternél lehet érdeklődni +36-30-228-4000,
  • Budaházy-Fekete Kúria /a kora barokk kis kastély borászatként, borkóstolás céljából látogatható,
  • Szirmay kastély: a Kossuth utcán található klasszicista épület idősotthonként működik, nem látogatható,
  • Régi temető – emlékpark: A Kossuth utca és a Mátyás király utca kereszteződésétől Encs irányába 100 m,
  • Mulató-hegy: házunktól 3-400 m, tetejéről szép kilátás nyílik a falura és az erdőbényei medencére,
  • Zsidó temető: a Mulató oldalában, házunktól 300 m,
  • Kolera oszlop: A Mulató oldalában, házunktól 400 m,
  • További érdekességek: Tájház, Kovácsműhely, Szepsy Laczkó Máté Emlékház/ mindhárom épület a Kossuth utcán található, mindegyikben helyi kiállítás működik. Látogatás a Művelődési Házban egyeztethető.

 

Ajánlott úti célok a Tokaji Borvidéken Erdőbénye közelében:

 

Tolcsva /közúton 8,3 km/

Gasztró: Ős Kaján étterem www.oskajan.hu

Látnivalók:

  • Szirmay-Waldbott kastély
  • Rákóczi kastély – Műemlékek iránt rajongók kedvence lehetne ez a korabarokk, valóban a Rákócziak korából megmaradt épület. Az állami Tokaj Grand borászat – korábbi borkombinát – tulajdona. Egyes források szerint múzeum is működik benne, látogatása némi utánjárást igényel.
  • Kurucz kastély – Oremus borászat – a borászat bejelentkezéssel látogatható
  • Desseffy kastély – Helia-D Herbakastély
  • Pincesor A falu északnyugati részén, itt található az Oremus bejárata is
  • Érdekesség: William Fox szülőháza /Fried (Fuchs) Vilmos a 20th Century Fox stúdió alapítója Tolcsván született 1879-ben, szülőháza a falu elején áll, elhanyagolt állapotban.

 

Regéc vára

közúton Tolcsva – Háromhuta felé 26,5 km; közúton Boldogkővárlja felé: 35,7 km; biciklivel Baskó felé, erdei utakon: 20 km

 

Boldogkő vára

Aranyosi völgyön át közúton: 21 km; Baskó felé erdei utakon 21 km; piros jelzésen az erdőn át: 17,3 km

 

Encs Anyukám mondta étterem  /Közúton: 23 km/

 

Tállya

Közúton Abaújszántó felé 23 km; piros jelzésen az erdőn át: 12,5 km

Gasztro: Oroszlános Étterem

Látnivalók: A falu központjában nemesi, parasztpolgári házak, hangulatos utcák

 

Mád

Közúton Szegi felé: 21 km; közúton az Aranyosi völgyön keresztül: 31 km; erdei utakon: 17 km

Gasztro: Gusteau Étterem

Látnivalók: A falu központjában nemesi, polgári házak, hangulatos utcák. 18. századi zsinagóga és rabbiház.

 

Tarcal

Közúton 20 km; biciklivel: Szegi – Szegilong – Bodrogkisfalud

Gasztro: Andrássy Kúria Esszencia étterme

Látnivalók: Áldó Jézus szobor – panoráma!; Bányató; Szent Teréz Kápolna /18. századi barokk /

 

Tokaj

Közúton: 23 km

Gasztro: Kávépörkölő Manufaktúra

Látnivalók: Óváros, Bodrog és Tisza-part, Kilátó

 

Sárospatak

23-26 km

Tokaj Wine region - Castle of Sárospatak

Gasztro:

Látnivalók:

 

Fürdés, úszás, strand, wellnes, extrém sportok a régióban

Fürdés / jakuzzi / szauna:

Bowling: Magita Hotel

Fűrdés:

Sátoraljaújhely Zempléni Kalandpark:

  • nyári bob,
  • libegő,
  • falmászás,
  • átcsúszó pálya,
  • sípálya

 

Szállás: Karádi-Berger nyári vakáció

Karádi-Berger Borászat. Tokaji borok, szállás Erdőbénye